Netwerkimpuls        Fundamentele aanpak van organisatie- en samenlevingsvraagstukken

Organisatiedag
Tussen Visie en Verantwoordelijkheid

Voor organisaties die een thema- of conferentiedag voor een grote groep willen organiseren en toch persoonlijk en verdiepend in gesprek willen zijn.

Hoe deelt u een visie of belangrijk organisatiethema in korte tijd met de hele organisatie?
Tussen visie en werkelijkheid is een programma van een dag om breed met de organisatie in gesprek te gaan. Deze organisatiedag bestaat uit vier ronden die steeds plenair starten. De deelnemers gaan tijdens de ronden in kleine groepen in gesprek. De verschillende ronden zijn zowel door de tijd als de vorm gestructureerd, wat de aandacht vasthoudt en verdieping geeft. Elke ronde heeft zijn eigen vorm. De vormen zijn speels en levendig. Er zit een logische opbouw in de gesprekken. Allereerst een open gesprek, vervolgens spelen met verhoudingen, daarna verdiepende gesprekjes en tenslotte concrete aanknopingspunten met de dagelijkse praktijk. De kracht van het ontwerp van de organisatiedag is:

  • De hele organisatie in gesprek over een belangrijk organisatiethema
  • Vanuit verschillende invalshoeken de visie of het thema verkennen
  • Logische gespreksopbouw door de dag heen
  • Duidelijke opdrachten waarmee de kleine groepen zelfstandig aan de slag kunnen
  • Voorbereiding en afstemming van het programma met de organisatie
  • Zelfsturend programmamateriaal; het programma kan desnoods op verschillende locaties tegelijk uitgevoerd worden

Een praktijkervaring
De vraag was een themadag voor 145 mensen waarin met name de verantwoordelijkheid voor het in praktijk brengen van de visie centraal staat.
De wederzijdse inspiratie tijdens de voorbereiding gaf een basis van vertrouwen en uitdaging. De dag werd gehouden op een van de locaties van het bedrijf, waar we erg enthousiast over waren. Een grote middenruimte en veel kleine gespreksruimten er omheen.
De dag verliep gestroomlijnd. De strakke structuur, de afwisseling in gespreksvormen en ronden bleek energie te genereren. Met name het spel, waarbij het thema steeds vanuit verschillende combinaties van posities, visies en vragen werd verkend, viel in de smaak en gaf nieuwe inzichten. Ondanks de grote hoeveelheid mensen waren de gesprekken persoonlijk en betrokken

terug naar netwerkwijzen

Netwerkimpuls       In beweging gezet en tot leven gebracht       Koninginneweg 98 1241 CX Kortenhoef contact