Netwerkimpuls       Fundamentele aanpak van organisatie- en samenlevingsvraagstukken

De Netwerkanalyse voor Initiatiefnemers

De Netwerkanalyse voor Initiatiefnemers is een hulpmiddel om het netwerk van betrokkenheid rond een bepaald initiatief te inventariseren en de posities in dit netwerk te verkennen. We onderscheiden de volgende stappen:


  1. Stap in de uitnodiging om initiatiefnemer te zijn.
  2. Benoem jouw initiatief in één of enkele krachtige woorden en plaats dit als kern van het netwerk midden op een groot vel papier. Om de juiste woorden te vinden kun je ervoor kiezen eerst op een aparte flap een brainstorm te houden, essenties te ontdekken en tot één of meer aantrekkelijke woorden te komen
  3. Laat vervolgens alles toe wat en wie betrokken zijn bij het initiatief en zet dit in een zeer ruime kring op het papier. Alles wat (positief of negatief) betrokken is, mag er zijn, maar kan ook weer verdwijnen als het geen rol meer speelt.
  4. Tussen de kern en alles wat betrokken is, ontstaat ruimte om relaties te leggen, verbindingen te maken, een bijdrage te realiseren of voorbeeld te zijn.
  5. Een aantal betrokkenen positioneert zich in deze tussenruimte en neemt voor korte of langere tijd een positie in als schakel of als partner. We maken de netwerkanalyse zo volledig mogelijk met concrete namen van personen war je contact mee hebt of kunt maken.
  6. In de buitenste ring hebben alle betrokkenen de positie van gebruiker en leverancier.
  7. Zie netwerkposities van betrokkenheid

© Netwerkimpuls

Netwerkimpuls       In beweging gezet en tot leven gebracht       Koninginneweg 98 1241 CX Kortenhoef contact